Nowe badania naukowców z Uniwersytetu w Sydney

dowodzą, że czekoladowe labradory żyją średnio krócej, niż ich biszkoptowi i czarni rówieśnicy.

Labrador retriever jest obecnie uważany za jedną z najbardziej popularnych ras psów na świecie. W rzeczywistości, był on najczęściej rejestrowaną rasą psów ras w Wielkiej Brytanii w latach 2016-2017. Pomimo wielu naukowych doniesień o predyspozycjach do różnych chorób, brakowało dotychczas dokładnych danych na temat całej populacji.

W opisywanym badaniu, zbierającym dane od ponad 30 tysięcy psów, najczęściej występującymi schorzeniami były, niezależnie od umaszczenia, nadwaga i otyłość, zapalenie ucha zewnętrznego oraz choroba zwyrodnieniowa stawów.

Psy o czekoladowej maści natomiast, wykazują ogólnie krótszą średnią długość życia, niż psy tej rasy o innych barwach. Są także bardziej narażone na zakażenia uszu i skóry. We wspominanych badaniach bowiem częstość występowania zapalenia ucha zewnętrznego była znacznie wyższa, a średnia występowania pourazowego ropnego sączącego zapalenia skóry (pyo-traumatic dermatitis) była wyższa ponad dwukrotnie u labradorów czekoladowych niż u labradorów o innym umaszczeniu.

Powyższa korelacja może wynikać z nierozważnego krzyżowania psów w celu uzyskania konkretnej maści - w tym przypadku czekoladowej, gdyż jest ona wynikiem ekspresji genu recesywnego. W związku z tym, iż gen ten musi być obecny u obojga rodziców, hodowcy zawężają pulę genetyczną, proporcjonalnie zwiększając tym samym ilość genów wiodących przykładowo do zmian skórnych i usznych.

Analizując wyniki tych badań widać potrzebę zmian mających na celu poprawę zdrowia i dobrostanu w obrębie rasy, a także szerzenia świadomości wśród obecnych i potencjalnych właścicieli i hodowców psów na temat potrzeb i konsekwencji konkretnych trendów hodowlanych.

 

Więcej informacji:
https://cgejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40575-018-0064-x
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181022085826.htm